Siirry suoraan sisältöön

Joulun lahja

  Tiesitkö että,

  Kristityissä maissa joulukuussa vietetään joulua, mutta Israelissa vietetään Hanukka-juhlaa!

  Hanukka on juutalaisten juhlapyhä, jota vietetään useimmiten joulukuussa. Juhlittava ajanjakso vaihtelee kuunkierron mukaan, eikä sitä siksi vietetä joka vuosi samaan aikaan.

  Hanukkaa sanotaan valon ja ilon juhlaksi ja se kestää kahdeksan päivää. Ensimmäisenä iltana kodeissa sytytetään yksi kynttilä yhdeksänhaaraiseen Hanukia-kynttelikköön, johon lisätään jokaisena iltana yksi kynttilä lisää. Kynttilät sytytetään apukynttilällä ja samalla luetaan hepreankielinen rukous. Miehillä on päässään ohuet, pyöreät päähineet eli kipat.

  Hanukkaa vietetään vieraan kansan vallasta vapautumisen kunniaksi. Israelilaiset valtasivat vuonna 165 eKr. Jerusalemin temppelin takaisin itselleen. Legendan mukaan temppelistä löytyi pieni ruukullinen öljyä. Valaisuun käytetty öljy näytti aluksi riittävän vain yhdeksi päiväksi. Sen polttaminen kesti kuitenkin kahdeksan päivää, eli juuri niin kauan, kunnes uusi öljy saatiin valmistettua.

  Hanukkana juutalainen koti koristellaan paperinauhoilla, Daavidin tähdillä ja paperikynttilöillä. Vanhan perinteen mukaan lapsille annetaan lahjoja jokaisena kahdeksana päivänä. Aiemmin lapset saivat päivittäin pienen määrän rahaa,  mutta ne ovat sittemmin muuttuneet konkreettisiksi lahjoiksi.

  Perheen kesken leikitään myös erilaisia leikkejä. Lahjojen ja leikkien lisäksi juutalaiseen juhlaperinteeseen kuuluu syöminen. Hanukkana kaikki ruoat paistetaan öljyssä.

  Tänä vuonna 2021 Hanukkaa vietetään 28.11.-6.12.

  -Kun olin nuori, meillä kotona oli sellainen paperinen joulutaulu, johon oli kuvattu joulun tapahtumat. Paimenet kedolla, enkelit öisellä taivaalla laulamassa kunniaa Jumalalle, itämaan tietäjät tulossa kameleillaan katsomaan vastasyntynyttä Jeesus-vauvaa sekä iso tähti loistamassa seimen yllä, jossa Jeesus-vauva nukkui. Kuva vangitsi usean joulun ajan minut miettimään joulun tapahtumaa. Usein olin pitkään kuvan edessä ja melkein tuntui kuin olisin itse ollut tapahtumien keskellä, niin todelliselta se tuntui. Edelleenkin joulunsanoma on minulle suuri ihme!

  On hienoa juhlia Vapahtajamme Jeesuksen syntymäjuhlaa ja muistuttaa itsellemme ja toinen toisillemme, kuinka Jumala lähetti meille niin arvokkaan lahjan, Poikansa Jeesuksen!

  Kaiken lisäksi Jeesus haluaa lahjoittaa meille iankaikkisen elämän, lahjaksi. Ilman ansiota, ilman hintaa, aivan ilmaiseksi. Meidän tarvitsee ainoastaan tulla Jeesuksen luokse ja pyytää Häntä elämäämme.

  Kysymys kuuluu, otanko lahjan vastaan? Lahja sisältää armahduksen, syntien anteeksi saamisen ja iankaikkisen elämän toivon. Lisäksi Hän on luvannut olla tässä ajassa meidän kanssamme ja auttaa meitä elämän taisteluissa. On mukavaa, että jouluna muistamme lahjoin rakkaitamme ja vietämme perheen kesken aikaa. Mutta jos Joulunlapsi saa tulla mukaan juhlaan, silloin meillä on sellainen joulu, joka kestää vuoden jokaisena päivänä.

  Toivotan sinulle Rauhallista ja valoisaa Joulua ja Siunattua Uutta Vuotta 2022!

  Tuula Pikkarainen